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Division : III C Date : 07 December 2019 

Match : Chaver 2 – Heusden 1 Open/Closed Room 

Players: NS Yves Campana– Willem De Visschere (Chaver 2) 

EW Alain Hoogstoel – Liliane Vandermeer (Heusden 1) 

Board : 19 Dealer : S Vulnerability : EW Bidding 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1  = 17+ HCP; 1  = 7/8 HCP; 

 1NT = geen 5-kaart ;2  = 5+kaart; 

 3  = controle of 4-kaart; 

 4  = controle 

 Playing 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   Q 5 4 2 

  8 7 5 3 2 

  10 9 

  K Q 

 A J 9 7 

 10 9 6 4 

 7 5 2 

 4 3 

       N 
   W E 
       S 

     6 

     Q 

     8 6 4 3 

     A J 10 9 8 6 5 

    K 10 8 3 

   A K J 

   A K Q J 

   7 2 

West North East South 

   1  A 

PAS 
1  A PAS 1 NT A 

PAS 2  A PAS 3  

PAS 3  A PAS 4  A 

PAS 4  PAS PAS 

PAS    

    

 W N E S W N E 

1    6  3  A  4  

2  4  Q  A  7    

3    J  2  3  K  

4   2  Q  A  4   

5     K  6  3  4 

6     J  9  5  6 

7     A    

8     K    

9     Q    

10     J    

11     K    

12       7  

13   8   10   

Result and score : 

4   = by N   420 for NS (Chaver 2) 

 

Result and score in the other room : 

4   = by S   420 for NS (Heusden 1) 

 

Balance : 0 

 

 

Result of the match with this board 

IMP : 71 – 50 

 

Result of the match without this board 

IMP : 71 – 50 

 



Remarks from team A (Chaver 2) 

Het 3  bod werd gealerteerd, kan controle zijn maar kan ook een vierkaart zijn, dit werd zo 

uitgelegd. 

Op de systeemkaart staat onder 1 klaver subsequent action " bid 5cards first then 4cards". 

Remarks from team B (Heusden 1) 

Dit is de 2de maal dat een schoppen bod als controle gealerteerd wordt i.p.v. een 4-kaart 

schoppen. 

Na  A zou het absurd zijn dat West  terugspeelt indien controle schoppen bij Noord.  Bij 

correcte uitleg speelt West schoppen terug en gaat het contract 1 down. 

Voorafgaandelijke opmerking 

Daar het een probleem is van algemene bied- en speeltechniek heb ik maar 2 spelers (een 

uit Ere en een uit 2de nationale) geraadpleegd die op dat vlak als richtinggevend kunnen 

beschouwd worden en regelmatig een artikel hieromtrent publiceren in Bridgekontakt. 

Analysis 

Volgens Chaver werd 3  door Zuid aan West uitgelegd als “ofwel controle schoppen ofwel 

een 4-kaart schoppen” maar volgens Heusden werd 3  door Zuid aan West uitgelegd als 

“controle” zonder de optie van een 4-kaart.  Omdat de uitleg niet schriftelijk werd gegeven, 

zoals voorzien in het reglement schermen, ga ik er initieel van uit dat enkel de uitleg 

“controle” werd gegeven. 

Laat ons nu even veronderstellen dat wel de uitleg “ofwel controle schoppen ofwel een  

4-kaart schoppen” werd gegeven.  Hoe wordt dit dan begrepen door andere spelers? 

De experts (zie voorafgaandelijke opmerking) zeggen hierover het volgende : “3  is nu 

altijd controle met harten slempoging.  3  als ambigu spelen in deze situatie lijkt mij 

onmogelijk, anders zou ik een betere uitleg verwachten”. 

Wat Zuid nu eigenlijk als uitleg heeft gegeven (al dan niet met de optie 4-kaart) is plotseling 

van ondergeschikt belang.  Indien de ambigue betekenis van 3  in deze situatie effectief 

deel uitmaakt van het systeem van NZ, dan had de uitleg van Zuid iets moeten zijn in de 

trant van "ofwel controle maar kan ook nog steeds een 4-kaart beloven niettegenstaande 

we een troeffit hebben". 

Vooraleer te besluiten dat de uitleg van Zuid onvolledig is, moeten we ook nakijken of de 

bieding van Noord misschien niet foutief is want als de afspraak correct werd uitgelegd, is 

er geen inbreuk op de regels en, ongeacht eventueel nadeel, moet het resultaat blijven 

staan (Art 75.C).  Het team Chaver heeft echter bevestigd dat, zelfs als er een fit is 

gevonden, het 3  bod nog steeds een dubbele betekenis heeft en dat bijgevolg de bieding 

van Noord correct was. 

Terloops wens ik op te merken dat, in tegenstelling tot wat Chaver denkt, de vermelding op 

conventiekaart " bid 5cards first then 4cards" onvoldoende is om deze dubbele betekenis 

aan te tonen.  Deze vermelding betekent namelijk enkel dat een kleur in 2de biedronde een 

5+kaart belooft en dat bij ontstentenis van een 5-kaart eerst 2ZT wordt geboden om dan in 

de 3de biedronde 4-kaarten te bieden.  Het vakje “subsequent action” op de conventiekaart 

zou dus moeten vervolledigd worden. 



Bij het uitleggen van de betekenis van partners bieding in antwoord op een vraag van een 

tegenstander, dient een speler alle speciale informatie te geven die hem op grond van 

afspraak of ervaring met deze partner ten dienste staat (art 40.B.5(a)).  Dit niet doen is een 

overtreding en als de informatie die niet in de uitleg werd opgenomen, cruciaal was voor de 

keuze van West en OW daardoor benadeeld zijn, dan past de wedstrijdleider de score aan 

(Art 40.B.5(b)). 

Wat spelen de experts in slag 2 met de ‘goede en volledige’ uitleg na de uitkomst van  6 

door partner (pariteit hoog/laag = even) en het zien van de dummy? 

Als partner pariteit uitkomt dan kan  6 alleen maar een singleton of een dubbelton zijn 

want ik mis maar 1 schoppen boven de 6.  Het is dus duidelijk dat de leider geen schoppen-

controle heeft.  Daar de leider minstens 5 hartens heeft en Oost maximum 1 is de kans op 

 Q bij de leider en niet bij partner 5 tegen 1.  Waarschijnlijk zijn dus de 7/8 punten van de 

leider als volgt verdeeld:  Q,  Q en  K (+ eventueel J).  Schoppen verder spelen om 

partner eventueel een coupe te geven heeft geen enkele zin: de leider kan dan zonder 

probleem mijn troef afhalen en zijn verliezende klaveren weggooien op de ruiten.  Ik speel 

dus klaveren waarna ik hoop troefpromotie te krijgen bij het derde rondje klaveren.  Als de 

leider Q542 87532 xx KQ heeft, moest ik schoppen spelen, maar dat probleem is 

onafhankelijk van de uitleg. 

Ik stel dus vast dat het spelen van klaveren in de 2de slag, de meest kansrijke en normale 

verderzetting is en dit zelfs met de ‘volledige’ uitleg.  Spijtig genoeg is dit toevallig niet de 

speelwijze waarmee het contract kan worden down gespeeld. 

Decisions 

OW werden niet benadeeld als gevolg van de onvolledige uitleg.  Bijgevolg blijft de score op 

gift 19 (in de open zaal) van 420 voor NZ behouden. 

De uitslag van de wedstrijd Chaver 2 – Heusden 1 blijft 71 – 50 in IMP of 13,94 – 6,06 in VP. 

Bijkomend geef ik aan het paar Yves Campana– Willem De Visschere een waarschuwing 

voor de onvolledige uitleg van deze toch wel speciale afspraak.  Tot slot nodig ik hen uit om 

hun conventiekaart op dat specifieke punt te vervolledigen 

 

 

 

Beide teams kunnen in beroep gaan tegen deze beslissing.  Zie hiervoor het reglement 

voor de behandeling van beroepen dat op de website van de KBBF kan worden 

geraadpleegd. 

 

 

Gedaan te Ruisbroek (Puurs-St-Amands) op 17 december 2019 

 

 

Robert Ketels 

Wedstrijdleider voor de nationale competitie 


