
Westrand I – Chaver IV   (3 Nat A) van 9 januari 2016  

 

 

Bord 19  Z/OW 

 A 10 5 

 K Q 3 

 A 4 3 

 K J 7 4 

 Q 9 8 7 6 2     K 3 

 A 10 6 5    9 2 

 5     K Q J 10 9 

 8     10 6 3 

 J 4   

 J 8 7 4 

 8 6 

 A Q 9 5 2  

 

Bieding 

N O Z W 

  P P 

1ZT Dbl 2 P 

2 Dbl allen passen 

 

Feiten 

Oost alerteert zijn dubbel op 1ZT niet, West alerteert en legt de dubbel uit als “onbekende 

lengte, vraagt partner 2 te bieden.”  

Op basis van Wests uitleg biedt Zuid 2 als echte kleur. NZ spelen alles echt op twee-niveau 

na tussenkomst in kleur (DBL staat voor Zuid gelijk met een tussenkomst in kleur); vanaf 

2ZT bieden ze in dit geval in transfer. 

 

Voor Noord, die - gezien de niet gealerteerde dubbel – die dubbel interpreteert als gelijke 

waarde als 1ZT,  is Zuids 2 Stayman omdat na een klassiek gedubbelde 1ZT die conventie 

voor hen van kracht blijft; Noord ontkent met  2 een 4-kaart majeur.  

 

Na Oosts dubbel op 2 past Zuid; in het systeem van NZ betekent de pas tegen een sterke ZT 

bereidheid om het contract te spelen, tegen een lengte betekent de pas een invite zonder stop 

in Ruiten.  

Voor Noord is de eerste mogelijkheid het geval; voor hem geeft de tweede dubbel van Oost 

een maximale hand (ZT) aan. NZ beweren dat als Noord weet dat Oost een lengte (Ruiten) 

heeft, hij zeker 3 Klaveren zal bieden. Met de juiste uitleg had hij dat volgens hen al 

onmiddellijk na Zuids 2 gedaan. 

 

Arbitrage 

Het feit dat Oost zijn dubbel op 1ZT niet alerteert, is op zich een overtreding: de dubbel heeft 

een conventionele betekenis en moet gealerteerd worden als er met schermen gespeeld wordt. 

Het niet alerteren staat gelijk met verkeerde uitleg. 



Door de verkeerde uitleg die Noord ontvangt, interpreteert hij de biedingen van Zuid (die wel 

de correcte uitleg kreeg) verkeerd. Zijn 2-bod wordt door Zuid verkeerd geïnterpreteerd en 

vervolgens interpreteert hij ook Zuids pas op 2 gedubbeld verkeerd. 

 

Het is duidelijk dat NZ door de verkeerde uitleg van Oost benadeeld zijn. Met de juiste uitleg 

is het zeer waarschijnlijk dat NZ eindigen in 3, een contract dat zeer waarschijnlijk met een 

overslag gemaakt wordt. 

 

Beslissing 

Het resultaat behaald aan tafel wordt geannuleerd en vervangen door een arbitrale score: 3 

door Noord +1, zijnde +130 voor NZ, Team B. De balans op spel 19 wordt daardoor +10 voor 

Team A (140-130), zijnde 0 IMPs in plaats van +10 IMPS voor Team A. 

 

De einduitslag van de wedstrijd Westrand I – Chaver IV wordt daarom 54-57 in 

IMPs (in plaats van 64-57) of 15-15 in VPs (in plaats van 16-14). 

 

Paul Meerbergen 

 

 

 


